Slaaphygiëne adviezen

Een goede nachtrust staat of valt met gezonde slaapvoorwaarden (dit wordt ook wel “gezonde slaaphygiëne” genoemd)

Je gaat nu dus meer leren over het leggen van een stevig fundament onder je nacht. Daarna kun je pas verwachten dat je beter slaapt.

Als eerste ga je ontdekken welke recente inzichten er zijn. Open de onderstaande links en lees de informatie rustig door om een eerste indruk op te doen.

https://www.kempenhaeghe.nl/cmssite/adviezen-bij-slaapproblemen.php

https://www.st-anna.nl/media/3707/017-slaaphygiene-tips-voor-een-goede-slaap.pdf

https://www.medsys.nl/federatie/slaapstoornissen/hygiene_pop.asp

Wanneer je deze webpagina’s hebt gelezen kun je redelijk inschatten waar jouw gewoonten afwijken van de gegeven adviezen. Nu kun je dus gaan beginnen met het aanpassen en verbeteren van je slaapgewoonten. Onderschat niet dat schijnbaar onbelangrijke zaken toch een grote (negatieve) invloed kunnen hebben op je nachtrust.

In onderstaande video word je uitgelegd hoe je vorm en inhoud kunt geven aan de slaapvoorwaarden. Welke gedragsverbeteringen werken is heel individueel. Er zijn een heleboel mensen die na 2 bakken koffie toch prima kunnen inslapen. Ook kunnen sommige mensen na een avond intensief sporten prima in slaap vallen terwijl andere mensen eerst uren wakker liggen. Dus pak die elementen eruit waarvan je zelf denkt dat ze een gemiddelde tot grote invloed hebben op je slaap.

Analyse opdracht

Noteer voor jezelf op een aparte lijst welke zaken (slaaphygiëne) je gaat aanpassen de komende tijd.
Begin er direct mee!

Wanneer je meer dan 3 dingen wilt verbeteren doseer dan de verbeteringen in de tijd. Breng de eerste week 3 verbeteringen aan en hou dit een week consequent vol. De week erna komen er dan weer 1 of meer verbeteringen bij. Stap voor stap werkt beter dan alles tegelijk verbeteren.

Slaaphygiëne checklist

Download hier een lijstje met aandachtspunten.

Ben je geboeid geraakt door dit artikel en wil je graag je slaapkwaliteit verbeteren?
Wanneer jij met een professional wilt werken aan je slaapproblemen kun je terecht bij de Slaapoefentherapeut. Deze zit vast en zeker ook bij jou om de hoek. Bekijk hier de (900+) praktijkadressen op onze adressenpagina.

(Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt de therapie in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Vraag ernaar bij je Slaapoefentherapeut)