Biopsychosociaal model

In deze post leer je over het bio-psycho-sociaal model. Dit is een heel logisch en duidelijk model die de brede inwerking van vele dagelijkse factoren aangeeft op je nachtrust. Het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen en wanneer er tegenslagen of gebeurtenissen op je pad komen, kunnen die van invloed zijn op je slaap. Daarnaast is een slaapprobleem een 24-uurs probleem. Dit houdt in dat het verloop van de dag doorloopt in de nacht en dat de kwaliteit van je nacht doorwerkt in de volgende dag…

Hieronder zie je het schema van het bio-psycho-sociaal model.

In de onderstaande video (en schema) leer je hoe biologische (lichamelijke) factoren, psychologische factoren en sociale factoren (omgeving of gebeurtenissen) je slaap kunnen beïnvloeden. De video geeft een compacte uitleg van het model. Het is onmogelijk om op alle voorkomende invloeden die het leven met zich meebrengt in te gaan. De video volstaat dan ook in enkele voorbeelden waardoor de rode draad duidelijk wordt.

Toelichting biopsychosociaal model

Biologisch: Heb je pijn of andere ziekten onder de leden, ben je in de overgang, ben je fysiek fit, beweeg je genoeg, ben je slank genoeg….. welke lichamelijke verstoringen zijn er bij jou aan de orde?

Psychologisch: heb je spanningen of stress, ben je perfectionistisch, kun je moeilijk loslaten, pieker je te veel, maak je je gemakkelijk zorgen, is je glas half leeg ipv half vol, ben je faalangstig, onzeker…. Welke psychologische verstoringen zijn er bij jou aan de orde?

Sociaal: heb je ruzie, speelt er een scheiding, hoe is het op het werk, hoe loopt het in je familie, vrienden en kennissenkring, hoe gaat het met eventuele kinderen, ben je eenzaam of juist te druk, …. Welke sociale verstoringen zijn er bij jou aan de orde?

Ben je geboeid geraakt door dit artikel en wil je graag je slaapkwaliteit verbeteren?
Wanneer jij met een professional wilt werken aan je slaapproblemen kun je terecht bij de Slaapoefentherapeut. Deze zit vast en zeker ook bij jou om de hoek. Bekijk hier de (900+) praktijkadressen op onze adressenpagina.

(Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt de therapie in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Vraag ernaar bij je Slaapoefentherapeut)